Program Operacyjny Pomoc Żywnościowe 2014-2020 Podprogram 2018, którego byliśmy realizatorem, trwał w okresie od sierpnia 2018 do czerwca 2019r. celem głównym w ramach Podprogramu 2018 było zapewnienie osobą objętym Programem – spełniającym wyznaczone kryteria pomocy żywnościowej oraz uczestnictwo w działaniach towarzyszących. W Podprogramie 2018 osoby uprawnione korzystając z pomocy otrzymały różnorodne produkty żywnościowe. Zestaw produktów w Podprogramie 2018 obejmował:

 

  1. Groszek z marchewką – 3,6 kg – 9 szt.
  2. Fasola biała – 3,6 kg – 9 szt.
  3. Koncentrat pomidorowy – 1,6 kg – 10 szt.
  4. Buraczki wiórki – 1,05 kg – 3 szt.
  5. Powidła śliwkowe – 1,8kg – 6 szt.
  6. Makaron jajeczny – 4,5 kg – 9 szt.
  7. Makaron kukurydziany bezglutenowy – 0,5 kg – 1 szt.
  8. Ryż biały – 3,0 kg – 3 szt.
  9. Kasza gryczana – 1,5 kg – 3 szt.
  10. Herbatniki maślane – 0,8 kg – 4 szt.
  11. Mleko UHT – 7 l – 7 szt.
  12. Ser podpuszczkowy-dojrzewający – 2,4 kg – 6 szt.
  13. Szynka drobiowa – 3,0 kg – 10 szt.
  14. Szynka wieprzowa mielona – 2,1 kg – 7 szt.
  15. Pasztet wieprzowy – 0,64 kg – 4 szt.
  16. Kabanosy wieprzowe – 0,36 kg – 3 szt.
  17. Filet z makreli w oleju – 1,7 kg – 10 szt.
  18. Cukier biały – 4,0 kg – 4 szt.
  19. Miód – 0,4 l – 1 szt.
  20. Olej rzepakowy – 4l – 4 szt.
  21. Gołąbki w sosie pomidorowym – 1,6 kg – 2 szt.

 

Łączna ilość rozdysponowanej żywności 1073,74 ton, której wartość wynosi 5,027,515.51 zł. Łączna ilość przekazanych paczek żywnościowych wynosi 109,381 sztuk oraz liczba przekazanych posiłków 2,163. Z pomocy żywnościowej z Podprogramu 2019 skorzystało 18,809 osób. Podprogram 2018 realizowany był poprzez 42 organizacje Partnerskie Lokalne z którymi zawarte były umowy.

 

 

 

Działania towarzyszące

 

Stanowią jedno z narzędzi Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2018. Są to cykliczne różne działania oferowane wszystkim odbiorcom pomocy żywnościowej, które mają na celu włącznie społeczne tych osób m. In. poprzez; wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzającej do wyjścia z ubóstwa, pomoc niezbędna do zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej w. w. działaniami były również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:

 

- warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem kuchmistrza i dietetyka pokazującym różne możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem otrzymanych artykułów spożywczych W Podprogramie 2018 przeprowadziliśmy 49 tych działań, w których uczestniczyło 721 osób

 

- 3 warsztaty ekonomiczne z udziałem 54 osób

- 45 warsztatów dietetycznych, w których uczestniczyło 631 osób

- programy edukacyjne dot. przeciwdziałaniu marnotrawienia żywności w ilości 44 z udziałem 634 osób

Ogółem było 141 działań towarzyszących w których uczestniczyło 2046 osób

Copyright Nazwa.pl